سپتیک تانک

سپتیک تانک

 در سالهای اخیر کمبود منابع آب به یک بحران تبدیل شده است. با توجه به روند رو به رشد فعالیت های انسانی ورود آلاینده­ ها به منابع آب های سطحی و زیرزمینی، موضوع تصفیه فاضلاب شهری اهمیت روز افزونی پیدا کرده است. از آنجایی که دسترسی به سیستم شبکه فاضلاب در تمام مناطق امکان پذیر نیست، استفاده از سیستمهای تصفیه فاضلاب بهداشتی در محل، امری ضروری می باشد. در این راستا با توجه به طراحی آسان و مقرون به صرفه بودن سیستم های سپتیک تانک، استفاده از این سیستمها همواره مورد توجه بوده است.

سپتیک تانک تولیدی شرکت آرکاگستر رسام

شرکت آرکا گستر رسام یکی از پیشتازان در صنعت تصفیه آب و فاضلاب و از بزرگترین تأمین کنندگان سپتیک تانک شامل سپتیک تانک پلی اتیلنی، سپتیک تانک فایبرگلس، سپتیک تانک GRP، سپتیک تانک دوجداره پلی اتیلنی، سپتیک تانک کاروگیت، سپتیک تانک اسپیرال کاروگیت دو جداره، سپتیک تانک فایبرگلس استوانه ای، سپتیک تانک فایبرگلس مکعبی، مخازن پلی اتیلنی، مخازن دوجداره پلی اتیلنی، مخازن بیهوازی پلی اتیلنی، مخازن متعادلساز پلی اتیلنی و مخازن متعادلساز فلزی در پروژه های بزرگی افتخار همکاری و تأمین سپتیک تانک، منهول پلی اتیلنی، مخزن متعادلساز و ایستگاه پمپاژ را دارد.

جهت مشاوره رایگان با شرکت مهندسی آرکاگستررسام در زمینه ی انواع سپتیک تانک و اعلام قیمت سپتیک تانک با ما تماس بگیرید.

سپتیک تانک سیستم تصفیه و دفع فاضلاب های خانگی

امروزه افزایش روز افزون شهرک های مسکونی و روستایی که دفع فاضلاب آنها با مشکل مواجه شده است، باعث شده تا نیاز به تصفیه خانه های کوچک بیش از پیش حس شود. از مهم ترین دلایل روی آوردن به تصفیه خانه های کوچک می توان به عدم دسترسی به شبکه فاضلاب شهری و کم بودن جمعیتی که نیاز به تصفیه دارند اشاره کرد. البته ممکن است به دلیل نزدیک بودن به منابع طبیعی با ظرفیت تصفیه بالا همانند دریا، از ساخت تصفیه خانه های پیشرفته اجتناب نمود و با صرفه جویی در هزینه های سرمایه گذاری، فاضلاب را ناقص تصفیه نمود و ادامه فرایند تصفیه را به طبیعت سپرد. در برخی موارد ممکن به دلایل اقتصادی از ساخت چند تصفیه خانه اجتناب کرد و به تصفیه خانه های کوچک روی آورد.

سپتیک تانک ها یکی از انواع تصفیه خانه های کوچک محسوب می شوند. سیستم های سپتیک تانک (STS) گسترده ترین سیستم های جمع آوری، تصفیه و دفع فاضلاب های خانگی در سراسر جهان می باشند. استفاده از آنها خصوصا در مناطق روستایی که اتصال به سیستم شبکه فاضلاب اصلی در دسترس نیست و یا اجرای آن غیرعملی و پرهزینه می باشد، معمول تر است.

سپتیک تانک ساده ترین نوع تصفیه تک واحدی است که  تصفیه فیزیکی (ته نشینی و شناور سازی) و همچنین تصفیه بیولوژیکی (به کمک باکتری های بی هوازی) به شکل همزمان در آن صورت می گیرد. همچنین به دلیل عدم استفاده از تجهیزات الکترومکانیکال، بسیاری از هزینه های پروژه را کاهش و از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه می باشد. در واقع عملکرد ابتدایی سپتیک تانکها شامل حذف جامدات از فاضلاب، انباشت و ذخیره سازی پسماند و لجن، تجزیه ی مواد جامد در یک فرآیند هضم بی هوازی و در نهایت تخلیه بخشی از فاضلاب تصفیه شده به چاه جاذب می باشد

بیش از یک سوم از خانه ها در ایرلند و حدود 13 درصد از جمعیت استرالیا و 25 درصد از خانواده ها در ایالات متحده از سیستم های سپتیک تانک استفاده می کنند.

در این سیستم ها، فاضلاب پس از ورود به سپتیک تانک به دلیل کاهش سرعت جریان قسمتی از مواد معلق خود را به صورت ته نشینی از دست می دهد و از سپتیک تانک خارج می شود و مواد ته نشین شده به صورت لجن در کف آن جمع می شوند. این لجن حاوی ارگانیسم های زنده مفیدی می باشد که از فاضلاب ورودی به عنوان غذا استفاده کرده و عمل تصفیه را انجام می دهد. به این دلیل حجم لجن در این سیستم تقریباً ثابت مانده و تا چندین سال نیاز به تخلیه ندارد. بیشتر سیستمهای سپتیک تانک در صورتی که جاگذاری، طراحی، ساخت و نگهداری مناسب داشته باشند، به طور موثر قادر به تصفیه مقرون به صرفه فاضلاب های خانگی هستند.

برای اینکه زلال سازی فاضلاب بهتر انجام شود، معمولا سپتیک تانک ها را از دو یا سه قسمت با حجم های مختلف می سازند. به منظور بازدید، تمیزکاری و تعمیر کردن تانک، تعبیه منهول بر روی این سیستم ها ضروری است.

تاریخچه سپتیک تانک

سیستم سپتیک تانک در سال 1860 بوسیله جان مورایس در فرانسه ساخته شده است. ابتدا او یک مخزن سپتیک تانک طراحی و نمونه اولیه آن را از خاک رس و لوله هایی ساخت و آن را در خانه اش قرار داد. بعد از کارکرد این سپتیک پس از 10 سال  آن را برچید و تقریبا خالی بودن مخزن از جامدات آلی حیرت همکارانش را دربرداشت و تنها یک لایه تفاله پساب مایع در کف کانال باقی مانده بود. مورایس از دانشمندان زمان خود خواست تا این اختراع را ثبت و داوری کنند و در سال 1881 این امر بوقوع پیوست. بعد از ثبت اختراع ایالات متحده آمریکا این طرح را در سال 1883 به تولید رساند. این طرح ابتدا در آفریقا و سپس در نیروی دریایی بریتانیا اجرا شد. در سال 1903 تعدادزیادی از سپتیک تانکها با مجموع ظرفیت بیش از یک میلیون گالن در روز در شهر ساراتوگا در کالیفرنیا ساخته و به کار گذاشته شده است. با برطرف کردن مشکلات سپتیک تانک در سال  1903 آنرا به تولید انبوه رساندند و با یک طرح ثابت سپتیک ها را ساختند. بعد از جنگ جهانی دوم سپتیک تانک بعنوان مهمترین محصول جمع آوری فاضلاب مورد توجه قرار گرفته بود به گونه ای که در دفع فاضلاب منازل بیشترین میزان استفاده را به خود اختصاص داده بود. سپتیک تانک ها بعنوان اولین روش تصفیه فاضلاب در تاریخ پیدایش تصفیه آب و فاضلاب می باشند که تولیدات ابتدایی آن بصورت سنگی و با گذشت زمان با بتن و پلی اتیلن تولید شده اند.

کاربرد سپتیک تانک

پس از گذشت سالیان از ساخت اولین سپتیک تانک و با انجام اصلاحات در سالهای بعد سپتیک به عنوان ابتدایی ترین روش برای تصفیه فاضلاب بهداشتی با حفظ شرایط زیست محیطی مورد تایید اغلب کارشناسان محیط زیست قرار گرفت. در محل هایی که فاقد شبکه فاضلاب شهری باشد و جنس زمین هم غیرقابل نفوذ باشد یا اینکه سطح آب بالا باشد برای تصفیه فاضلاب انسانی در ساختمانهای مسکونی، مجتمع ها، ادارات، رستورانها، منازل از سپتیک استفاده میشود.

عمده ترین دلایل استفاده از این سیستم به شرح ذیل است :
 - 1اقتصادی و مقرون بصرفه است.
- 2 در شرایط ایده آل قابلیت حذف %45 از آلودگی را دارد.
 - 3قابلیت جابجایی با تغییر کاربری پروژه را دارد.
 - 4نصب و راه اندازی آسان
 - 5بهره برداری راحت
 - 6بدون نیاز به اپراتور قابلیت بهره برداری را دارد.
 - 7حمل و جابجایی راحت

محاسبه ظرفیت سپتیک تانک

اگر اندازه فاضلاب جمع آوری شده در سپتیک تانک در شبانه روز بیش از ظرفیت مخزن موجود باشد فاضلاب ممکن است به لوله های فاضلاب بازگردد. بنابراین محاسبه درست و صحیح ظرفیت حجمی سپتیک تانک ضروری است. معمولا حجم مورد نیاز سپتیک تانک ها بر اساس تعداد اتاق ساختمان، ساکنان آن، حمام و دیگر امکانات تعیین می گردد. معمولا از سپتیک تانک ها برای فاضلابهای بهداشتی استفاده می شود. بنابراین در اینجا روش محاسبه ظرفیت سپتیک تانک برای فاضلابهای بهداشتی آمده است. براساس استانداردهای BS6297، در محاسبه ظرفیت سپتیک تانک تعداد ساکنینی که بطور مداوم از سپتیک تانک استفاده می کنند برای محاسبه حجم سپتیک تانک و اندازه گیری مقدار فاضلاب جمع آوری شده در شبانه روز در ساختمان ضروری است.

پساب خروجی سپتیک تانک

کارایی سپتیک تانک ها با توجه به کیفیت پساب خروجی و بررسی چاه جاذب آن ها مشخص می گردد.

در صورتی که پساب خروجی بدون تصفیه موثر به آبهای سطحی و یا زیرزمینی وارد شود، خطرات بالقوه ای برای سلامتی انسان و اکوسیستم های آبی دارد که این امر بستگی به عملکرد مخزن، زمان ماند پساب و فرآیندهای فیزیکی، بیولوژیکی و شیمیایی در داخل مخزن سپتیک دارد. کیفیت پساب خروجی نیز به مواد آلی فاضلاب و استفاده از مواد شیمیایی در منازل که بر رشد و فعالیت باکتریها در مخزن سپتیک تاثیر می گذارد بستگی دارد .پساب خروجی علت اصلی آلودگی باکتریایی منابع آب می باشد و در صورت نفوذ به منابع آب زیرزمینی مجاور، خطر شیوع انواع بیماری ها را به همراه دارد.

لاسک و همکاران در سال 2011  اظهار داشتند که در پساب خروجی باکتری های بیماری زا مانند اشرشیاکلی، سالمونا و شیگلا حتی در مقدار بسیار کم می توانند باعث عفونت (اسهال، تهوع و هپاتیت) در انسان شوند. همچنین بسیاری از مطالعات، آلودگی فسفری آب های سطحی را به پساب خروجی مربوط دانسته اند. لذا برای کاهش خطرات زیست محیطی حاصل از ورود پساب خروجی به منابع آب باید نکات زیر را مد نظر قرار داد:

- در صورتی که سطح آب های زیرزمینی پایین باشد و امکان ایجاد چاه جذب کننده فاضلاب موجود باشد، از چاههای فاضلاب سنتی استفاده میشود

- در صورتی که سطح آبهای زیرزمینی بالا باشد و یا نفوذپذیری زمین زیاد نباشد، فاضلاب به کمک شبکه ای از لوله های سوراخ دار در زیرزمین و در عمق 45 تا 90 سانتیمتری پخش می شود. شیب لوله های پخش کننده 400/1 تا 500/1 انتخاب می شود.

مزایای استفاده از سپتیک تانک

مطابق مطالب گفته شده استفاده از سپتیک تانکها در تمامی مناطقی که دسترسی به سیستم شبکه فاضلاب به هر دلیلی وجود ندارد معمول است. طراحی و اجرای سپتیک تانک ها آسان می باشد و به علت عدم استفاده از وسایل الکترومکانیکال و همچنین عدم نیاز به اپراتور، هزینه های عملیاتی کاهش یافته و استفاده از این سیستم ها مقرون به صرفه می باشد. این سیستم ها عمر بالایی دارند و به دلیل استقرار در زیر زمین، مکانی را اشغال نمیکنند. این مزایا باعث شده است استفاده از این سیستم ها همواره مورد توجه قرار گیرد.

سپتیک تانک فاضلاب

سپتیک تانک فاضلاب به عنوان یک سیستم پیش تصفیه زیرزمینی مستقل و با کارآیی بسیار عالی در نقاط مختلف دنیا شناخته شده است. به دلیل انجام تصفیه اولیه و پس از آن ورود پساب به داخل شبکه های جمع آوری فاضلاب یا چاه های جاذب توسط سپتیک تانک، در اغلب موارد استفاده از سپتیک تانک به جای سیستم تصفیه فاضلاب مرکزی و متمرکز در مناطق روستایی و حاشیه شهرها که فاصله منازل و اقامتگاه ها از هم بیشتر است، صرفه اقتصادی بیشتری دارد. سپتیک تانک فاضلاب یک مخزن ضد آب است که معمولاً از جنس بتن، فایبرگلس و پلی اتیلن برای ساخت آن استفاده می شود و به آنها سپتیک تانک بتنی، سپتیک تانک فایبرگلسی، سپتیک تانک پلی اتیلنی می گویند.

سپتیک تانک فاضلاب

نمونه پروژه های ساخت و اجرای مخزن و سپتیک تانک شرکت آرکا گستر در ارگان های دولتی، نیمه دولتی و خصوصی

ردیف

عنوان پروژه

مشخصات

کارفرما

1

تهیه و ساخت مخزن متعادلساز مجتمع رفاهی، فرهنگی و ورزشی خزرآباد

ظرفيت: 20 متر مکعب
نوع فرآيند: سیستم تصفیه بی هوازی
نوع اجرا: پلی اتیلن (PE)

وزارت کشور

2

تهیه و ساخت سپتیک تانک سایت اسکان بهارمیدان

ظرفيت: 10 متر مکعب
نوع فرآيند: سیستم تصفیه بی هوازی
نوع اجرا: پلی اتیلن (PE)

اداره کل امور عشایر استان گلستان

3

تهیه و ساخت دو عدد چربیگیر سایت بندرعباس

ظرفیت: 5 و 10 مترمکعب
نوع اجرا: پلی اتیلن (PE)

شرکت کیسون- گروه تخصصی آب و فاضلاب

4

تهیه و ساخت سپتیک تانک و منهول های نیروگاه سیکل ترکیبی جهرم

ظرفيت: 37 و 20 متر مکعب
نوع فرآيند: سیستم تصفیه بی هوازی
نوع اجرا: پلی اتیلن (PE)

شرکت ای- من سرو

5

تهیه و ساخت دو عدد سپتیک تانک مجتمع فولاد کویر

ظرفيت: 16 متر مکعب
نوع فرآيند: سیستم تصفیه بی هوازی
نوع اجرا: پلی اتیلن (PE)

شرکت فولاد کویر دامغان

6

تهیه و ساخت 4 عدد سپتیک تانک

ظرفيت: 6 و 8 متر مکعب
نوع فرآيند: سیستم تصفیه بی هوازی
نوع اجرا: پلی اتیلن (PE)

شرکت امین سازان

7

تهیه و ساخت 6 عدد سپتیک تانک جهت واحد گاوداری

ظرفيت: 2 متر مکعب
نوع فرآيند: سیستم تصفیه بی هوازی
نوع اجرا: پلی اتیلن (PE)

شرکت کشت و صنعت خرمدره

8

تهیه و ساخت سپتیک تانک مجتمع نقش جهان

ظرفيت: 20 متر مکعب
نوع فرآيند: سیستم تصفیه بی هوازی
نوع اجرا: پلی اتیلن (PE)

صنایع مس واحد سیرجان

9

تهیه و ساخت دو عدد مخزن نگهداری آب آشامیدنی پروژه مجتمع اداری و تجاری

ظرفیت: 25 و 35 مترمکعب
نوع فرآيند: مخزن ذخیره با گرید خوراکی
نوع اجرا: کامپوزیتی (GRP)

مجتمع اداری و تجاری مدرس

10

تهیه و ساخت سپتیک تانک شرکت احداث و توسعه نيروگاه های سيكل تركيبی مپنا

ظرفيت: 50 متر مکعب
نوع فرآيند: سیستم تصفیه بی هوازی
وع اجرا: كامپوزيتی (GRP)

شرکت احداث و توسعه نيروگاه های سيكل تركيبی مپنا- توسعه2

11

تهیه و ساخت مخزن مدولار ذخیره آب آشامیدنی برج‌های آپادانا

ظرفيت: 36 و 30 متر مکعب
نوع اجرا: کامپوزیتی (SMC)

شرکت آپادانا کیش